Image Alt

Kennis maken met….

De meeste Tjongerruiters kennen elkaar wel maar er zijn afgelopen tijd ook weer nieuwe leden bijgekomen. Om elkaar wat beter te leren kennen én omdat het leuk is om te lezen over mensen met dezelfde hobby, hebben we de rubriek: Kennismaken met…

Mei 2019

Wie ben je? 
Ik ben Dorien Brouwer, ik ben 29 jaar en ik ben eerder lid geweest van de
Tjongeruiters. Toen nog als Dorien Hielkema (pas getrouwd) met mijn pony pepper, bij
de ponyclub.

Kan je iets vertellen over je paard? 
Pepper is inmiddels 30 en nog steeds gelukkig en gezond bij ons. Momenteel heb ik
twee paarden die ik uitbreng op wedstrijd, Zaklarina mijn zwarte pareltje in het Z1
en Washington in het L1. 
“Washie” is eigenlijk niet van mij maar van een vriendin en ik heb het geluk dat ik
hem mag rijden en starten. 
De Friese kampioenschappen in februari was voorlopig even de laatste wedstrijd om
dat mijn jasje toen echt te strak werd om mijn zwangere buikje. Omdat Wash al 15 is
en geen wedstrijdervaring had, hadden we geen verwachtingen maar hij doet zo
ontzettend zijn best, dit maakt het elke keer weer leuk om met hem aan de slag te
gaan. Zodra ik weer op een paard kan zitten gaan we weer fanatiek verder. 

Wat doe je naast je paarden? 
Ik ben werkzaam bij de verkeersschool van mijn ouders en doe daar eigenlijk alles,
ik zit veel op kantoor waar ik de planning en administratie verzorg maar ik geef ook
rijles in de vrachtwagen en bus.
Ik vind het heel gezellig om weer bij jullie club te horen!

 

 

 

 

 

 

 

April 2019

Wie zijn jullie?
Wij zijn twee zusjes uit Nijeberkoop. Bo is 20 jaar en Sam is 17 jaar. We rijden allebei al paard vanaf dat we 5 jaar waren. In de aankomende jaren hopen wij samen een goede stal op te bouwen.  

Kunnen jullie iets vertellen over jullie paarden?
Wij hebben allebei nu 1 wedstrijdpaard waar we hard mee trainen. Voor Bo is dit Colt Sollenburg dit is een 11-jarige nakomeling van Vivaldi. Met Colt heeft Bo al veel successen behaald met als hoogtepunten Nederlands kampioen bij de Junioren en in het EK team zitten bij de Young riders. Voor Sam is dit Figaro D dit is een 8-jarige nakomeling van Apache. Sam heeft nog niet veel gestart met dit paard maar gaat zich dit seizoen focussen op de Junioren. Sam heeft vorig jaar de overstap gemaakt na een succesvolle ponytijd. In deze ponytijd heeft Sam net als Bo ook in het EK team gezeten en was ze 10e op het EK. Naast deze twee paarden hebben wij nog een aantal jonge pony’s in training die wij opleiden en aanrijden.

Wat doen jullie naast de paarden?
Naast dat we veel met de paarden bezig zijn gaan we ook nog naar school. Bo doet de studie Commerciële Economie op de Johan Cruyff Academy. Sam doet de opleiding Marketing en Communicatie op het Johan Cruyff College. Wij zitten allebei op een topsport school zodat we onze sport goed combineren met onze sport.

 

Maart 2019

Wie ben je ? 
Ik ben Lysanne Wielsma. 26 jaar en ik woon sinds kort in Ouwsterhaule samen met mijn
vriend Tim. 
Kun je wat vertellen over je paard ? 
Mijn paard Waterloo is een 16 jarige ruin van Rousseau. Het is een ontzettende
lieverd. 
We zijn druk aan het oefenen voor de Z1.
Hij staat bij Kim Jacobi op stal, waar hij echt een super goed plekje heeft! 

Welke takken van de sport beoefen je?
We rijden dressuur. Maar naast het trainen gaan we natuurlijk graag op buitenrit en
doen we grondwerk lessen bij Helene Reitsma. De afwisseling maakt het zo leuk! 

Wat doe je in het dagelijks leven;
In het dagelijkse leven ben ik Shopmanager in Leeuwarden van het merk Pieces. Een
super leuke baan met veel afwisseling! 
En als ik vrij ben en klaar ben met Waterloo, dan ben ik te vinden op het bedrijf
van mijn vriend, Quality horses Kruyt.

 

Februari 2019

1) Wie ben je? Mijn naam is Marjon Mast, ik ben 26 jaar en woon in Bontebok. Gedreven, sociaal, betrouwbaar, behulpzaam, avontuurlijk, perfectionistisch en onbevooroordeeld zijn woorden die mij goed omschrijven. Ik ben sportief en heb veel “last” van reisdrang.

2) wat kun je vertellen over je paard?
Na mijn ponytijd heb ik lang geen eigen paard meer gehad. Na mijn studie heb ik hard gespaard om mijn eerste eigen paard weer te kopen. Helaas klikte het niet met mijn paard Orgaineen Jump for Joy, die ik na 1,5 jaar heb verkocht. Al snel daarna kocht ik Felix (roepnaam: Lucky, sportnaam: Fortuna Z). Lucky is sinds eind september 2018 in mijn bezit. Lucky is een spring gefokt paard van Lucky Boy x Ramiro Z. Sinds kort ben ik met hem gestart met wedstrijden. Ik hoop hem uiteindelijk ook in de eventingsport uit te brengen. Het is een lief paard, waarmee ik ook graag buitenritten rijd.

3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony of paard te voeren en of buiten te zetten?

Ik sta vroeg op om naar mijn werk te gaan (ik begin ’s ochtends al om 7.00uur op kantoor) en dus niet om mijn paard te voeren of buiten te zetten. Lucky staat bij een kennis van mij op stal in Jubbega. Zij voeren hem ’s ochtends en doen hem daarna met de andere paarden in de wei.

4) Welke takken van de paardensport beoefen je?

“Thuis” train ik heel afwisselend. Ik dressuur, maak vaak een sprongetje en maak buitenritten. Als het weer mee zit en heb nog licht buiten is, rijd ik mijn paard vaak langs de weg of in een bosje na, na de training. Op concours wil ik mijn vooral eerst focussen op het springen.

5) Wat is je leukste paarden of pony herinnering?

Mijn top pony Sorry, waarmee ik in het B-kader eventing heb gereden. Hoogtepunt was de selectiewedstrijd voor het EK in Radolfzell tijdens de CCI*. Er stond een enorm zware cross. Ik had nog nooit zo’n zware cross gereden, maar direct vanaf de start voelde ik dat die dag alles klopte. Iedere hindernis namen we zonder twijfel en ik piekte dus op het juiste moment. Het was een ontzettende kick om zo’n zwaar parcours met zoveel (zelf) vertrouwen te rijden. Ik krijg nog steeds kippenvel bij de gedachte aan deze wedstrijd.

          

 

6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard of pony?

Bij de pony’s heb ik Z gesprongen en heb ik CCI* eventing gereden. Mijn beste prestaties waren: Fries Kampioen B SGW, Noord Nederlands kampioen Z SGW, nationaal talent NOC*NSF dressuur en springen, opname in het B-kader eventing. Met mijn huidige paard ben ik sinds kort gestart met wedstrijden. We werden onze eerste springwedstrijd direct twee keer tweede. Ik hoop dat ik met dit paard nog veel zal bereiken.

7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?

Ik ben ontzettend reislustig en ga dan ook graag uitdagingen aan, die een adrenaline kick geven, zoals skydiven, duiken met haaien (ik ben een gecertificeerde duiker) et cetera. Mijn tegenovergestelde kant is, dat ik aan Miss verkiezingen doe. In 2016 ben ik zelfs 3e geworden tijdens Miss Beauty Queen of the Netherlands.

 

Januari 2019

Wie zijn wij; 

Hoi! Wij zijn Marrit (13 jaar) & Evelyn de Jong (12 jaar). Sinds kort zijn wij lid van de Tjongerruiters. 

 

Marrit met Diamonds

Onze pony’s;
Marrit, ‘Mijn pony heet Diamonds, we rijden wedstrijden in de klasse L1 dressuur en B springen. Springen ik vind het leukste om te doen, we krijgen daarom 2x in de maand springlessen van Age!  


Evelyn, ‘Mijn pony heeft Lucky.  Ik rijd B dressuur en spring ook in de klasse B.   Ook ik vind springen het allerleukste! De springles bij de club vind ik super! We hebben een gezellig groepje. 

Evelyn met Lucky

Wat doen wij in het dagelijks leven;
‘We zitten allebei op het bornego college in Heerenveen. Marrit zit in 2 Havo en Evelyn in het eerste jaar van het Vwo. 

 

Groet,

Marrit en Evelyn. 

 

 

Oktober 2018

Wie ben ik;
Mijn naam is Julia brouwer, ik ben 19 jaar en ik woon in Terband. In juni heb ik mij aangesloten als bestuurslid van de Tjongerruiters.

Mijn paarden;
Thuis heb ik 2 paarden staan, Vasallo en Lieve. Lieve is een appaloosa en is sinds veulen al bij ons, zij is nu 5 jaar en ongeveer 2 jaar onder het zadel. Sinds het afgelopen zomerseizoen ben ik begonnen met het rijden van wedstrijden. We zijn gestart in de B, hier liep ze als een speer doorheen en we beginnen nu aan de L1. Ook vind Lieve het super leuk om te springen, dit pakken we daarom nu ook mee in de lessen van Age.

Vasallo is een PRE en is nu iets meer dan 2 jaar bij ons, ook is hij pas 2 jaar in Nederland. Hiervoor stond hij is Spanje. Met hem ben ik sinds kort gestart in de B. Dit gaat super goed en we zijn van plan in de winterperiode lekker wat wedstrijden mee te pakken en door te kunnen naar de L1.

Beide paardjes zijn super lief en vinden het heerlijk om lekker op buitenrit te gaan, het liefst lange stukken voluit galopperen.

Dit doe ik allemaal samen met mijn lieve moeder, we rijden ze allebei afwisselend, als de ene vroeg op moet of laat thuis komt vangt de ander de paardjes op.

Vanaf kleins af aan doen we dit al samen en hier genieten we elke dag van!

Wat doe ik in het dagelijks leven;
Naast paardrijden vind ik het helpen van mensen heel erg leuk en heel erg belangrijk. Ik heb mijn CIOS bewegingsagogie afgerond en ik ben nu verder gegaan met de HBO opleiding Social work. Ik heb al veel ervaring opgedaan tijdens het CIOS en daardoor weet ik al bijna helemaal wat ik later wil gaan doen. Uiteindelijk zie ik mezelf als persoonlijk begeleider binnen een jeugdinrichting of in een andere instelling voor jongeren met gedragsproblemen.

Daarnaast heb ik nog een baan bij de Lidl hier werk ik 16 tot 24 uur op de bakkersafdeling. Hier heb ik het erg naar mijn zin in het werk wat ik doe, met mijn collega’s en het omgaan met de klanten.

Wat wil ik nog kwijt;
Toen ik werd gevraagd of ik bestuurslid wou worden voor de Tjongerruiters (tijdens CH Oranjewoud, heel toepasselijk) heb ik meteen ja gezegd, zonder thuis ook maar te overleggen haha.
Ik vind het super leuk om lid te zijn, eerst vond ik het nog wel spannend en moest ik even mijn plekje vinden, maar nu we een aantal keren samen zijn gekomen weet ik zeker dat ik goed zit!

     

 

 

Augustus 2018

1) Wie ben je? 
Hallo! Ik ben Hanna Woudstra, 22 jaar en woon in Mildam. Sinds juni zit ik in het bestuur van de Tjongerruiters.

2) Kun je wat vertellen over je paard?  
Ik heb twee paarden Whirley en Roana. Whirley is 15 jaar en is met pensioen omdat hij artrose heeft.  Roana is een kruising  KWPN x Fries en is 11 jaar. Met Roana start ik dressuurwedstrijden, thuis gaan we ook vaak op buitenrit en zo nu en dan doen we eens een sprongetje . Beide paarden staan vlakbij mijn huis. Ik moet alles zelf doen binnen/buiten zetten, voeren, mesten enz. Gelukkig heb ik een hele lieve heit die ook wel eens wil helpen. Ondanks dat ik nu een jaar dit allemaal al zelf doe vind ik het nog steeds leuk en kan ik er geen genoeg van krijgen!

3) Wat doe je in het dagelijks leven? 
De paarden vind ik zo leuk dat ik ook een opleiding volg in de paarden. Ik zit op de Groene Welle in Zwolle, hier volg ik de opleiding bedrijfsleider paardenhouderij (niv.4), ik ga nu het laatste jaar in. Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn stages, waardoor ik veel diverse ervaringen heb opgebouwd.  Hierna wil ik nog een opleiding in de gehandicaptenzorg gaan volgen. Als ik deze opleidingen beide behaald heb wil ik graag de combinatie maken tussen mens en dier. Hoe en wat? Dat weet ik nog niet precies.

4) Wil je verder nog iets kwijt? 
Ik vind het erg leuk dat ik ben gevraagd voor in het bestuur. Zonder enige twijfel was mijn antwoord ook erg snel:  “ja!”.  Zelf ben ik sinds januari 2016 lid van de Tjongerruiters. Ik heb nu de eerste vergaderingen meegemaakt en voel me welkom tussen de groep. Voor school is het natuurlijk ook nog een extra leuke ervaring, zo kan ik dingen gaan combineren. Het laatste jaar bestaat voornamelijk uit Proeven Van Bekwaamheid, om zo mijn opleiding te halen. Hierin zal ik dingen moeten organiseren en uitvoeren. Dan is dit natuurlijk een super kans om het voor school en de Tjongerruiters te doen. Ik hoop dat ik een fijne tijd mag beleven in het bestuur en wat voor jullie kan betekenen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Juli 2018

1) Wie ben je?
Ik ben Sofie Bos, 9 jaar oud en woon in Wolvega

2) Kun je wat vertellen over je paard?
Omdat ik te groot werd voor mijn A pony Miss Mel rij ik nu op Mouse (C pony) en Beau (B pony).

3) Waarom sta je elke ochtend vroeg op om je paard te voeren/buiten te zetten? De pony’s staan bij Akkegees in Sonnega dus ik hoef zelf niet vroeg uit mijn bed. Ze worden daar super verzorgd. Ponyrijden geeft mij een goed gevoel. Ik word er vrolijk van!

4) Welke takken van de paardensport beoefen je? Op wedstrijden rij ik dressuur. Thuis vind ik springen ook leuk maar nog niet op wedstrijden. Misschien komt dat nog als ik wat ouder ben.

5) Wat is je leukste pony/paard herinnering? Dat is lastig kiezen de ponykampen, rijles, wedstrijden en het spelen met Sammy de shetlander….ik vind het allemaal leuk!

6) Op welke prestatie ben je trots die je behaald hebt met je paard? Dat ik met mijn allereerste pony Brenda gelijk naar de Friese Indoor kampioenschappen mocht.

7)Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten? Dat ik geen Fries kan praten.

 

 

 

Juni 2018

1) Wie ben je? 
Hoi, ik ben Simone Stoker. Ik ben 25 jaar en woon in Gorredijk. 

2) Kun je wat vertellen over je paard? 
Mijn paard heet Utah.  Het is een 17-jarige ruin van 178cm hoog. Utah heeft een enorm lief karakter! Ik ken hem nu ongeveer een jaar en sinds oktober is hij van mij. 

3) Waarom sta je elke ochtend vroeg op om je paard te voeren/buiten te zetten? 
Ik sta elke ochtend vroeg op om naar mijn werk te gaan. Utah staat in Pension bij Manege Dekema en word dus gevoerd en buiten gezet. 

4) Welke takken van de paardensport beoefen je?
Met Utah rijd ik dressuur en ik wil graag buitenritten met hem gaan maken. Springen vind ik super leuk maar Utah is hier door omstandigheden niet geschikt meer voor. Ik spring af en toe wel met andere paarden. 

5) Wat is je leukste pony/paar herinnering? 
Mijn leukste herinnering is dat Utah van werd. 

6) Op welke prestatie ben je trots die je behaald hebt met je paard?
Ik ben gewoon heel trots op Utah. Hiervoor hoeft hij niet te presteren. 

7)Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?
Ik ben werkzaam als full-time kapster bij kapsalon Avenue in Gorredijk. 

 
 

 

 

 

maart 2018

1) Wie ben je?
Hallo, ik ben Nore van der Veur, 16 jaar en ik woon in Mildam.

2) Kun je wat vertellen over je pony?

Guus is een 13 jarige E-pony. In de wei is hij de baas maar als hij alleen is, is hij vaak toch wel onzeker en dan moet je als ruiter hem dat vertrouwen geven. Ik heb hem nu 3 jaar en ik zou het heel gaaf vinden om met hem fries kampioen te worden.

3. Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony of paard te voeren en of buiten te zetten? (wat drijft je?)

Ik zet de paarden eigenlijk nooit ’s ochtends buiten, omdat wij beurten hebben op stal. Iedereen heeft een taak op stal en ik heb een vaste dag waarop ik alle stallen en het land mest, ik zet wel regelmatig de paarden binnen.

4. Welke takken van de paardensport beoefen je?
Ik spring nu in het M en doe in het najaar wel eens een oefencross. Bijna elke week maken 
we een bosrit. Ik doe ook regelmatig wat grondwerk met hem.

5. Wat is je leukste pony herinnering?
Friese kampioenschappen 2015, toen werden we met het ponyteam 3e en mochten we door naar het NK in Ermelo. Het ponykamp van de club bij Amerins thuis was ook erg leuk.

6. Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard of pony?
Reservekampioen in de B op de Friese Kampioenschappen, helaas op het NK toen een balkje.

7. Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?
Eh… misschien dat ik ook mijn konijn Benno vaak laat springen.

 

 

 

 

 

 

 

 

8) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?
Nynke Sikkema

 

januari 2018

1) Wie ben je?
Ik ben Jinke de Vries. Ik ben 14 jaar oud en woon in Nieuwehorne. 

Bumba Babalu

2) Kun je wat vertellen over je pony?
Ik rij op een bijna 5 jarige welsh pony Bumba Babalu.
Babalu kan somt wat boevig zijn, maar met de trainingen zet hij altijd zijn beste beentje voor. Ik heb Babalu nu bijna 1 jaar en breng hem sinds september uit in de wedstrijden. Op dit moment rij ik L1 en hebben we 15 winstpunten. Met Babalu wil ik graag de Z2 bereiken. Daarnaast rij ik het paard van Martha de Haan erbij; Amy is een 12 jarige KWPN-er. Het is een heel lief paard met soms wat gekke streekjes. Ik rij Amy nu bijna een jaar en ben al M1+6 met haar. Amy is voor mij vooral een leerpaard. Maar ook met haar wil ik natuurlijk proberen zo hoog mogelijk te komen. 

Amy

3. Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony of paard te voeren en of buiten te zetten? (wat drijft je?)
Ik vind paardrijden een super leuke sport. Ik ben superblij dat ik de paardjes bij huis heb staan, daarvoor sta ik graag wat eerder op.

4. Welke takken van de paardensport beoefen je?
Ik rij dressuur, heb vroeger wel gesprongen maar dressuur heeft nu mijn voorkeur. Ik sluit niet uit dat ik met Babalu in de toekomst een sprongetje zal gaan maken.

5. Wat is je leukste pony herinnering?
Dat is toch wel het ponykamp / trainingskamp bij Rensche de Haan, mijn instructrice. Het is altijd weer super leerzaam en erg gezellig.

6. Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard of pony?
Met mijn C pony ben ik in de klasse B Fries Kampioen geworden. Ik was toen nog maar 8 jaar.

 

2017

1) Wie ben je?

Ik ben Willow de Jong, 15 jaar en kom uit Tijnje. Ik rij al jaren. Ik ben begonnen op pony’s bij ons in het dorp. Toen ik 9 jaar werd ging ik rijden op de Engbert’s hoeve in Gersloot waar ik toen een leasepony kreeg. Op mijn 11e kreeg ik mijn eigen pony. Sinds kort ben ik lid van de Tjongerruiters. 

thumbnail_behendigsheidswedstrijd 2016 (185)

2) Kun je wat vertellen over je pony? 

Sacha Rosso (roepnaam Sas/Sassie) is een 8 jarige anglo-arabrier ruin. (Zijn opa is Baccarav v Baccarat) Sas heeft echt arabierenbloed, hij is soms een echte neuroot en overal bang voor. Ik heb hem als 4 jarige zadelmak gekregen. Ik was toen 11. Samen met mijn oudere nicht Christina Poesiat heb ik hem doorgereden. Doordat Sas en ik nog heel jong waren had ik geen overwicht op hem. Ik heb toen van Helene Reitsma veel parrelli lessen gehad. Dit heeft ons goed geholpen. Sas is nu net een hondje…waar ik ga gaat hij ook 😊  

Ik doe veel vrijheidsdressuur met hem en maak veel buitenritten, maar we zijn er nu samen aan toe om wedstrijden te gaan rijden. Vandaar dat we nu lid zijn geworden van de Tjongerruiters. We hebben een paar jaar geleden 2x een onderlinge wedstrijd gereden maar toen reden we meer in de achteruit dan de proef 😊 (weten jullie wel hoe eng juryleden zijn) 

3. Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony of paard te voeren en of buiten te zetten? (wat drijft je?) 

Sas is mijn alles. Toen mijn leasepony wegging heb ik heel veel verdriet gehad, maar toen kreeg ik Sacha. We hebben “een klik” voor het leven, daar hebben we beide heel hard aan gewerkt, want dat was er niet in het begin. Sacha toen ik hem kreeg bang voor zijn eigen schaduw. Sacha heeft een heel groot litteken op zijn kont en we weten niet hoe hij daar aan komt. Sacha is geen allemands vriendje, maar wel MIJN vriend. Hij is er altijd voor mij geweest en ook als ik 18 ben blijf ik op Sacha rijden. Hij is 1.55 dus ik kan prima op hem tussen de paarden rijden.

4. Welke takken van de paardensport beoefen je?
Ik ga nu officieel starten met dressuur, maar springen vinden wij ook heel leuk. Verder doe ik elk jaar mee met de behendigheidswedstrijd bij ons in het dorp. Verder doen wij aan vrijheidsdressuur en lekker buitenritten maken. 

Mijn moeder had afgelopen maand een Meet en Greet met Jesse Drent gewonnen en heb ik les van hem gehad met zijn paarden 

 thumbnail_DSC08473thumbnail_DSC08553

5. Wat is je leukste pony herinnering?
Dat hij bleef liggen in het weiland toen ik bij hem kwam. Het vertrouwen wat hij toen uitstraalde naar mij was voor mij een van de mooiste dingen. 

6. Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard of pony? 

Over een houten bruggetje lopen aangezien hij een angsthaas kan zijn en eindelijk de sloot heb kunnen springen. (want in water zwemmen piranha’s en krokodillen).

7.Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten? 

Ik zit al vanaf mijn 7e op karate. Hier heb ik altijd wedstrijden ingedaan. Ik heb ook een aantal internationale toernooien gedaan. 2 jaar geleden heb ik zelfs meegedaan in Litouwen en ben ik daar 3e geworden. Ik mag van mijn ouders niet wedstrijden doen in 2 sporten. Voorheen heb ik altijd gekozen voor karate, maar vanaf nu ben ik gestopt met wedstrijden in karate en ga ik mij richten op de paardensport. Na mijn examenjaar wil ik graag naar het Cios.

2017:

1) Wie ben je?

img_0379

Ik ben Isabelle Saton, ben 9 jaar en woon in Sonnega.

2) Kun je wat vertellen over je pony?

Mijn pony is een Welsh en haar naam is Irma. Ik mag heel erg graag op haar rijden en als ik van haar af

val dan knuffelt ze me. Ze is wit en dat betekent dat ik haar veel moet poetsen. Ze is heel erg lief en

houdt veel van snoep. Vooral paardenmuffins vindt ze heel erg lekker.

3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony of paard te voeren en of buiten te zetten? (wat

drijft je?)

Irma geeft me een heel fijn gevoel met rijden. We doen ook mee met wedstrijden en dat vind ik heel

erg spannend.

4) Welke takken van de paardensport beoefen je?

Ik ga nu in de L1 dressuur starten maar ik vind springen ook heel erg leuk.

5) Wat is je leukste pony herinnering?

Mijn leukste herinnering is dat ik, vorig jaar, geselecteerd werd voor de Friese kampioenschappen en

dat ik daar derde werd.

38dddf97-071a-4d6c-a33c-da59884c4943

6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard of pony?

Dat ik clubkampioen bij de Tjongerruiters werd!

clubkampioenen

7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?

Dat weet ik niet.

2017

1) Wie ben je?
Ik ben Rick Saton, ben 48 jaar en woon in Sonnega.

Rick Saton

Rick Saton

2) Kun je wat vertellen over je paard?
Mijn paard is een zevenjarige ruin van de hengst Gribaldi. Gadget is een eigenwijs paard wat erg lomp kan zijn. Ik heb niet het idee dat hij dit met opzet doet maar onhandig is het soms wel! Gadget is bij ons geboren en de bedoeling is dat we ooit Z-dressuur gaan bereiken. Als veulen werd hij Fries kampioen, als drie-jarige ster en kampioen van Nederland in Ermelo.

3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je paard te voeren en of buiten te zetten? (wat drijft je?)
Ik heb paard leren rijden vanaf mijn achtiende jaar. Mijn eerste kennismaking met paarden was op de militaire manege in Amersfoort. Hier heb ik ook mijn eerste lessen gehad in dressuur en springen. Na vijf lessen heeft de paardensport me echt “gegrepen”. Een paar jaar later heb ik, twaalf jaar, bij het Cavalerie Ere Escorte gereden op Prinsjesdag. Ik werk bij de Koninklijke Landmacht en deze organisatie vindt het belangrijk om tradities en sport te promoten. Daarom rijd ik mijn wedstrijden in het militaire tenue. Laatst heb ik nog een test op een militair paard moeten doen waarbij je o.a. een paar hindernissen moet springen met getrokken sabel.

rick-1

4) Welke takken van de paardensport beoefen je?
We hebben thuis een pony-rijschool waar, elke week, ongeveer vijfenveertig kinderen leren rijden. Mijn partner Akkegees geeft de lessen waarbij ik assisteer op de achtergrond. Zelf rijd ik dressuur en op dit moment zijn Gadget en ik M1, met genoeg winstpunten voor de M2.

5) Wat is je leukste paarden of pony herinnering?
Mijn leukste herinnering is dat onze dochter (toen twee jaar oud) op een, hele makke, pony klom via de schutting. Ze was apetrots dat ze er zelf op gekomen was!

6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard?
Eigenlijk ben ik meestal trots op mijn paard als ik ‘m al zie. Een bijzonder dier met een bijzonder karakter en gedrag. Eigenlijk lijken we best wel op elkaar ☺.

rick-2

 

7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?
Zou ik zo niet kunnen zeggen. Mischien komen we daar achter als we eens met elkaar praten………

8) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?
Mijn lieve dochter Isabelle.

 

 

 

 

2017

1) Wie ben je?
Hoi! Ik ben Hanna Woudstra 19 jaar oud en ik woon in Mildam. Vanaf mijn 13e rijd ik paard. Ik ben begonnen met paardrijden door op een ponykamp te gaan.

Hanna Woudstra & Whirley

Hanna Woudstra & Whirley

2) Kun je wat vertellen over je paard?
Dit is Whirley, hij is een 13 jaar oude KWPN’er van 1.63. Whirley is nu anderhalf jaar mijn eigen maatje! Hij is mijn eerste eigen paard. Hiervoor reed ik altijd op de manege.

3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony te voeren en of buiten te zetten?
Doordat Whirley op een pensionstal staat hoef ik hem zelf niet buiten te zetten. Maar in het weekend help ik vaak wel. Dit omdat ik het leuk vind om met de paarden bezig te zijn, maar ook omdat het gezellig is.

4) Welke takken van de paardensport beoefen je?
In het begin toen ik hem kreeg heb ik FNRS proefjes met gereden en een paar onderlinge springwedstrijden gedaan. Het springen vond hij altijd super leuk en halverwege was ik wel klaar mee, omdat hij zo snel ging! De dressuurproeven reed hij super netjes en ik ging als een speer door de F-proefjes heen. Op een gegeven moment heb ik besloten om Whirley van stal te veranderen. Ook daar deed hij het super en ik was eigenlijk wel zo ver om te starten met de wedstrijden. Tot die ene dag dat hij ontzettend kreupel liep… Eerst maar rust houden kijken of het overging. Later nog wat behandelingen gehad maar hij bleef kreupel lopen. Toch uiteindelijk maar naar de dierenarts. Buigproeven, echo’s en foto’s. Dan de conclusie… Artrose. Wat een schrik. Daar gaat je droom om de wedstrijden te starten. Maar ondanks deze tegenslag zet ik door en laat ik hem behandelen, zodat ik straks nog lekker met hem op buitenritten kan!

Hanna 2

5) Wat is je leukste paarden of pony herinnering?
Mijn leukste herinnering met Whirley is de Autumn Desert Trail in Appelscha en ook de strandrit met de Tjongerruiters!

6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard?
Ik ben trots op dat ik met Whirley een keer 1 meter heb gesprongen.

7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?Wat jullie nog niet van mij weten is dat ik volgend jaar de opleiding paardenhouderij ga volgen. Hier mee wil ik verder gaan in de paarden en van mijn hobby mijn werk maken.

8) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden? Dat is Julia Brouwer.

 

2016

1) Wie ben je?
Ik ben Nynke van der Wal en ben 14 jaar en woon in Heerenveen/Bontebok.

2) Kun je wat vertellen over je pony?
Mijn pony heet Nanno van Noordwijk, zelf noemen we hem thuis Romano. Het is een NRPS ruin van 13 jaar en hij is 1,56 gemeten. Romano is mijn eerste pony ik heb hem nog maar 4 en een halve maand en reed er voorheen ook al heel lang op. Ik hoop in ieder geval dat ik hem nog veel kan leren en hij mij.

Nynke 1

3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony te voeren en of buiten te zetten?
Haha ik sta niet zo vroeg op! Mijn pake voert mijn pony en zet hem ook buiten omdat hij zijn eigen Friezen ook moet verzorgen en mijn pony staat daar ook bij.

4) Welke takken van de paardensport beoefen je?
Ik heb kort geleden mijn eerste dressuur wedstrijd met hem gereden wat fantastisch goed ging. Ik blijf eerst nog een paar dressuur wedstrijden rijden en de bedoeling is dat we daarna gaan springen want dat vind ik het allerleukst om te doen! Ook gaan we wel eens op buitenrit dat vind hij ook heel leuk.

Nynke 2

5) Wat is je leukste paarden of pony herinnering?
In vakanties ga ik heel veel naar Manege Gasselte in Drenthe om ponykampen te begeleiden en alles eromheen, dan mag ik mijn pony ook lekker meenemen, ik ben daar dan intern.

Daar heb ik zo veel geleerd van alle kanten: rijden, met klanten omgaan, buitenritten, kinderen, kantine diensten, paarden doorrijden etc etc. Ook heb ik daar een tijdje op een paard van een paralympische ruiter mogen rijden, dat was zo gaaf!! Dat paard kent alle knopjes en ik heb daar super veel van geleerd.

6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je pony?
Ik heb mijn pony nog niet zo heel lang maar zoals ik al verteld had heb ik laatst mijn eerste dressuurwedstrijd gereden die super goed ging. We reden twee proeven met beide 206 punten en daarmee 2x een 1e prijs + 4 winstpunten.

7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?
Feestjes vind ik altijd super leuk! Ook heb ik 4 jaar lang gekorfbald maar ik maak dit seizoen af en dan stop ik met korfbal en ga ik me nog meer richten op het rijden en dan vooral springen. Ik rijd al vanaf mijn 6e bij De Ponyhof in Jubbega, daar heb ik natuurlijk de basis van het paardrijden geleerd! Ik rijd er nu nog elke week op les.

8) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?
Ik geef de beurt aan Hanna Woudstra.

2016

1) Wie ben je?
Ik ben Famke Deelstra ik ben 11 jaar oud en ik woon in Nieuwehorne.  

Famke 1

2) Kun je wat vertellen over je pony?

Mijn pony heet Mister Black Jack maar ik noem hem gewoon Blacky. Blacky  is 12 jaar oud en het is een kruising tussen een Fries en een Shetlander. Blacky is een lieve maar soms ook ondeugende pony, ik heb altijd lol met hem en het is mijn schatje! Ik heb hem nu ongeveer 2 jaar en ik ben super blij met hem.

Famke 2

3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony te voeren en of buiten te zetten?

Ik heb Blacky niet thuis staan hij staat bij een vriendin van mij, dus ik hoef hem eigenlijk bijna nooit buiten te zetten of te voeren.

4) Welke takken van de paardensport beoefen je?

We rijden dressuur L1, springen B en gaan soms ook op buitenrit. Ik heb 2x  in de maand springles bij de club en 1x in de week dressuurles bij Tunske de Vries. 

5) Wat is je leukste pony herinnering?
Dat was afgelopen zomer (2015) toen ik met de Friese kampioenschappen mee mocht doen en toen ik clubkampioen dressuur werd. 

Famke 3

6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je pony?
Toen ik derde werd op de Friese kampioenschappen ik was eerste reserve en mocht uiteindelijk toch nog mee doen. Ik werd daar derde en mocht de ereronde rijden dat was echt superleuk!!!

7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?
Naast paardrijden doe ik ook nog aan korfbal dat vind ik heel erg leuk.

8) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?
Nynke van der Wal


1) Wie ben je?

Ik ben Anne van der Glas. Ik ben 13 jaar en woon in Heerenveen.

 2) Kun je wat vertellen over je pony?

Mijn eerste pony heette Davey, hij is nu 13 jaar oud. Davey was bruin met zwarte manen.

Met Davey sprong ik altijd, ik heb 1 keer 1,10 meter gesprongen. Davey was een C pony van 1,32.

De pony die ik nu heb heet Acer, hij is nu 9 jaar oud. Het is een vos, ik heb met Acer 1 meter gesprongen. Acer is een D pony van 1,47. Hij is nu mijn topper! Hij is altijd vrolijk!

Op de foto hieronder zie je mijn oude pony met zijn nieuwe baasje Marijn (rechts) ik en Acer (links).

Anne 1

3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony te voeren en buiten te zetten?

Ik sta op een pensionstalling in Gorredijk bij Dekema daar heeft de Tjongerruiters ook de clubles. Maar omdat ik daar sta hoef ik ze zelf niet buiten te zetten. En voeren doen hun ook wij voeren ze wel muesli bij.


4) Welke takken van de paardensport beoefen jij?

Ik rijd zelf heel veel dressuur. Ik heb springles 2x per maand bij de club en 2x dressuurles.

Ik heb nu 12 wp in de B dressuur, ik blijf nog even in de B. Ik heb nu 1 wedstrijd gesprongen dat was BB, toen was ik 3de en 4de.De onderlinge wedstrijd heb ik ook nog gehad B dressuur en BB springen.

Ik was toen club kampioen bij het springen en Famke Deelstra bij de dressuur!

En we gaan ook wel eens op buitenrit!

Anne 2

5) Wat is je leukste pony herinnering?

Ik vind de club les altijd heel gezellig en leerzaam!

Maar mijn leukste herinnering is toch echt wel toen ik clubkampioen ben geworden toen heb ik ontdekt dat Acer goed kan springen!

6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je pony?

Ik denk dat ik ben geworden clubkampioen en mijn eerste springwedstrijd met Acer toen ik 3de en 4de was!


7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?

Dat is naast pony rijden Eco-coach heel leuk vindt. En dat ik in de zomer altijd naar Oostenrijk op vakantie wil!

8) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?

Famke deelstra

 
 
1) Wie ben je?
Hallo ik ben Sem van der Sluis 11 jaar en ik woon in de Knipe.
Sem en Duncan tijdens het FK deze zomer.

Sem en Duncan tijdens het FK deze zomer.


2)  Kun je wat vertellen over je pony’s/paarden?
Op mijn zesde ben ik begonnen met pony rijden eerst op een manege op allemaal verschillende pony’s. En op mijn achtste kreeg ik mijn eerste eigen pony Wappetie. Het was een witte B pony en 19 jaar. Toen ik Wappetie kreeg ben ik lid geworden van de Tjongerruiters en nog steeds. Toen ik bijna 10 was kreeg ik een nieuwe pony Duncan waar ik nu dus alweer meer dan een jaar op rijdt. Duncan is een Vos van 11 jaar hier is mijn moeder wel erg blij mee(dat hij bruin is) omdat een witte pony best veel werk is om schoon te krijgen voor een wedstrijd. Duncan is een D-pony en kan erg goed springen.

Sem & Wappetie tijdens de bosrit in Havelte.

Sem & Wappetie tijdens de bosrit in Havelte.

 

 

3)  Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony of paard te voeren en of buiten te zetten?
Gelukkig hoef ik dat niet zelf te doen dat doet mijn vader en als die niet kan mijn moeder. Maar ik ga er natuurlijk wel iedere dag heen om te rijden en te knuffelen.

4) Welke takken van de paardensport beoefen je?
Ik doe vooral mee aan springwedstrijden maar tussendoor rijdt ik natuurlijk veel dressuur. Af en toe maak ik een klein ommetje na het rijden in de bak.

5) Wat is je leukste paarden of pony herinnering? Dat is de buitenrit die ik samen met Wappetie en de Tjongerruiters heb gemaakt. Lekker een paar uren met zijn allen door de bossen en door het water. Ik ging ook wel alleen door de bossen van oranjewoud maar met anderen op paarden en pony’s vind ik echt leuk.

6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard of pony? Dat ik samen met het team naar het NK in 2015 mocht.

Sem 37) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten? Ik zou het niet weten misschien dat ik naast pony rijden skiën en
snowboarden erg leuk vindt.

8)  Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?
Anne van der Glas

 
 
 
 
 
 

1) Wie ben je? Mijn naam is Wilja Brinkhoff, ik ben negentien jaar oud en woon in Langezwaag.Wilja 1

2) Kun je wat vertellen over je pony’s/paarden?

Mijn paard waar ik wedstrijden meer rij heet Denver, ook heb ik nog een paard die op dit moment drachtig is en waar ik niet meer op rij zij heet Valery Star.

Denver is een acht jarige ruin van de springhengst Douglas.

Denver heb ik nu een dik jaar. Denver is een heel lief paard, maar wel een paard die wil laten zien wie hij is.

Hij doet zich stoer voor, maar hij is soms erg onzeker. Denver moet ik soms echt vertrouwen geven, maar hij mij ook. We vullen elkaar aan en zijn een goed team samen.

Ik wil met Denver nog veel winnen in het springen en dressuur. Het lijkt mij heel gaaf om een keer Fries kampioen te worden. Ook lijkt het mij leuk om een keer in een hogere klasse dressuur te starten. Denver en ik hebben dit beide nog nooit gedaan, maar ik denk dat Denver wel een paard is waar ik dat mee zou kunnen bereiken.

Denver

DenverValery Star

Valery Star

Valery Star is een paard van mijn vader, Valery is een veertien jarige merrie van de springhengst Niveau.

Valery was mijn eerste paard na de overstap van de pony’s naar de paarden. Valery was het paard waar mijn vader altijd op reed. Nadat Valery twee veulens had gekregen was het voor mij een mooi paard om mee te beginnen bij de paarden. Ik heb veel van Valery geleerd en vele prijzen met haar gewonnen. Het werd tijd voor een nieuwe uitdaging voor mij. Valery is nu drachtig en wij verwachten in mei een veulentje van haar .

Ik hoop dat Valery mooie en goede veulens mag brengen. 

3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony of paard te voeren en of buiten te zetten?

Om eerlijk te zijn voert mijn vader in de ochtend de paarden altijd. Hij voert ze voor dat hij naar zijn werk gaat.

De paarden staan binnen als er niemand thuis is. Zodra ik thuis ben en de paarden kunnen naar buiten dan doe ik dit. Ik geniet er altijd van als de paarden lekker buiten staan, zo kunnen ze mooi de benen strekken en een frisse neus halen.  


4) Welke takken van de paardensport beoefen je?
Thuis rij ik altijd dressuur en maak ik heel af en toe eens een sprongetje.Wilja 4

Verder rij ik spring- en dressuurwedstrijden. Vanaf dat ik zeven ben rij ik al springwedstrijden en sinds september 2015 rij ik ook af en toe een dressuurwedstrijd.

Als ik mag kiezen tussen een springwedstrijd of een dressuurwedstrijd gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar een sprin wedstrijd, maar ik begin de dressuur echt heel leuk te vinden. Ik krijg dressuur les van Kim Jacobi, hier leer ik veel van en ik merk zowel bij het springen als dressuur veel vooruitgang.

 

 

5) Wat is je leukste paarden of pony herinnering?

Het mooist vond ik dat met mijn c-pony Zorro vijfde werd in het Z springen op de Nederlandse kampioenschappen. Dit was mijn laatste wedstrijd met deze pony. We moesten over een zwaar parcours op een heel groot terrein. Ik vond het echt gaaf om vijfde te worden op zo’n kampioenschap van een groot en sterk deelnemersveld.

6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard of pony?Wilja 5

-Met Zorro ben ik drie keer Fries kampioen worden, zowel in het M springen als in het Z springen

-Met Zorro ben ik vijfde geworden op de Nederlandse kampioenschappen

-Veel prijzen gewonnen en het Z springen bereikt met mijn lastige pony Charmeur

-Het afgelopen halfjaar veel prijzen gewonnen met mijn huidige paard Denver, zowel met springen als met dressuur.  

7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?

Dat ik de opleiding MBO-verpleegkundige studeer en dat ik met veel plezier werk in de zorg met dementerenden ouderen.

8) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?

Sem v/d Sluis

 
  
December 2015 – Elisah Aarts 
 
1) Wie ben je?
 Elisah Aarts geboren 4-3-1987 en ik woon in Rutten.
 
Elisah 1
 2) Kun je wat vertellen over je paard:

Op het moment heb ik zelf geen eigen paard maar rijd ik vier paarden van klanten op wedstrijd die wij thuis gestald hebben:
– Future (Arezzo Vdl x Indoctro)
– Find Touch (Arezzo Vdl x Landgraf) beiden 5 jarige hengsten die ik nu sinds kort in de klasse B springen uit breng.
In de klasse L springen rijd ik twee 6 jarige merries:
– Erelena Vdl (Zirocco blue x Corland)
– Egane (Mr Blue x Emilion)
Elisah 2
Erelena Vdl
 
Egane
Elisah 3Elisah 4
 
 
 
 
 
 
 
Future 

Al deze paarden heb ik onder het zadel vanaf het moment dat ze zadelmak zijn gemaakt. Wat ik wil bereiken met mijn paarden is ze zo goed mogelijk opleiden zodat ze een goed start hebben gehad voor hun verdere loopbaan. 
 

3) Ik sta elke dag vroeg op: om op onze eigen stal de paarden te voeren omdat dit mijn leven is en ik me niks beters kan voorstellen dan van mijn hobby mijn werk te maken en nu ook een eigen stal te hebben. 
 
4) Mijn leukste paardenherinnering: Is toch wel dat ik Fries kampioen, en 7e op de Nederlandse kampioenschappen werd met het paard Beezie die gefokt is door mijn vriend Eelke Bruisma 
 Elisah 5
Elisah sch
 
 
 
 
 
 
 
 

5) De prestaties waar ik trots op ben: zijn er meerderen, want op elke behaalde goede prestatie ben ik eigenlijk wel trots. Jonge Ibop merries die de test hebben behaald en/of hoge punten daar hebben gekregen. Jonge hengsten voorrijden op verrichtingsonderzoeken en ook op de prestaties op Kampioenschappen Friese en NK.
 
Elsiah 6Elsiah 7
 
 
 6) wat we niet van jou weten we wel moeten weten?
Is dat het mooiste van de paardensport is, dat je het nooit alleen doet. De band tussen ruiter en paard moet gewoon heel hecht en vertrouwd zijn om tot prestaties te komen. Zo wordt ieder paard toch gaandeweg mijn maatje, al heeft ieder zo zijn eigenaardigheden en/of trekjes, je moet soms dingen geven en nemen om tot de prestaties te komen die je samen wil bereiken.
 
7) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?
Wilja Brinkhoff


November 2015 –  Lisa Glazema
 
1) Wie ben je?

Ik ben Lisa Glazema, 14 jaar en ik woon in Langezwaag. Ik heb één broertje, Max. En natuurlijk heit en mem. Ik zit in de 2e klas van de BHS te Gorredijk.Lisa 1

2) Kun je wat vertellen over je pony’s/paarden?

Mijn Pony heet: Nuts (van Camelot). Het is een Palomino en ze is 6 jaar. Ik heb Nuts nu 2 jaar. Nuts was licht aangereden toen ik haar kreeg. Ik heb de eerste 2 jaar thuis les gehad, samen met mijn twee nichtjes. Nuts is een lieve, maar wel een ondeugende pony.

 

3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony of paard te voeren en of buiten te zetten? (wat drijft je?)

Ik ben al heel lang gek van paarden en pony’s. Ik wilde al heel lang zelf graag een pony. Omdat we er thuis geen plaats voor hebben, mag mijn pony op de boerderij van mijn oom staan. Toen ik op mijn 12e verjaardag eindelijk een eigen pony kreeg was ik enorm blij. Ik zorg met veel plezier dagelijks voor mijn pony.

4) Welke takken van de paardensport beoefen je?
Het leukst vind ik dressuur rijden. Ik had eigenlijk nog nooit gesprongen. Sinds ik lid ben van de Tjongerruiters heb ik ook springles. Ik vind dit best moeilijk, maar begin het wel steeds leuker te vinden.

lisa 25) Wat is je leukste paarden of pony herinnering?
Dat ik nu sinds kort bij de Tjongerruiters rijd. En dat het altijd leuk en gezellig is.

 6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard of pony? Ik heb nog niet echt bijzondere prestaties gehaald met mijn pony omdat ik nog geen wedstrijden rijd. Binnenkort wil ik hier graag mee beginnen.

7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?
Dat ik de lessen van Marjo en Menno erg leuk en leerzaam vind. Lisa 3

 8) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?
Sanne Holtrop

lisa 4
 
Oktober 2015 – Lia Kuperus
1) Wie ben je?
Ik ben Lia Kuperus 39 jaar en ik woon in Nieuwehorne.

2) Kun je wat vertellen over je pony’s/paarden?
Toen ik 9 jaar was mocht ik eindelijk na veel gezeur op pony les dit heb ik 3 jaar gedaan bij manege Dekema in Gorredijk. Op mijn 12e kreeg ik een verzorgpony Kimbel daar heb ik een jaar op mogen rijden, dit was echt een super leerpony, ik heb er heel wat prijzen mee gewonnen. Helaas werd Kimbel ziek en moesten wij hem in laten slapen.
Toen heb ik een eigen pony gekregen Geldau,  ze is 34 jaar geworden! Mijn eerste paard was Gina, een vos merrie,  heb er tot de L2 mee gereden en verkocht. Daarna heb ik Golby gehad dit paard heb ik maar 8 weken mogen hebben door een ongeluk heeft ze haar rug gebroken.Naphelro was mijn 3e paard weer een vos merrie een super braaf paard deze heb ik verkocht en heb toen Osborn gekocht. Osborn was vaak geblesseerd en hij heeft een paar keer een hersenbloeding gehad, ik heb hem vorig jaar laten inslapen.
Mijn friesje Louke heb ik als veulen gekocht en heb hem vorig jaar verkocht daar reed ik Z1 mee.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
Wij hebben 2 shetlanderes Pasja (15 jaar) en Tiro (12 jaar), twee heerlijke eigenzinnige beestjes.
Dit zijn Pasja en Tiro, moeder en zoon.

Dit zijn ze dan: moeder en zoon.

Ons dochtertje Marieke van 5 jaar heeft een B pony Maccoy (12 jaar) echt een super brave en stoere pony waar ze nog heel veel plezier van kan hebben. (foto verderop)
 
Nu rij ik op Guess, dit is een vierjarige vos merrie die ik als veulen heb gekocht.
Ik zal in oktober mijn eerste wedstrijd met haar rijden, het is een super braaf paard maar met rijden moet je echt consequent zijn anders neemt madam het heft in handen. Mijn doel is met dit paard Z2 in de toekomst te starten.
 
 IMG-20140920-WA0000
 
 3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony of paard te voeren en of buiten te zetten? (wat drijft ?)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Ik     Ik heb geen enkele moeite om vroeg mijn nest uit te komen om de paardjes te voeren, je wordt elke keer weer vriendelijke begroet met hun gehinnik En dat maakt toch gelijk je dag weer goed!
 4) Welke takken van de paardensport beoefen je?
 Ik rij alleen dressuur en ik hoop straks met mijn paard Guess ook wat buitenritjes te kunnen gaan maken.
1e onderlinge wedstrijd met Guess

1e onderlinge wedstrijd met Guess

 
5) Wat is je leukste paarden of pony herinnering?
Ik denk de ponywedstrijden het was echt een uitje met de hele club.
Wij gingen met de hele club naar de wedstrijd toe en kwamen ook weer met zijn allen thuis.
Grote picknickmand mee met alles en nog wat erin zo maakten wij er altijd een gezellig dagje uit van.
Dochtertje Marieke met pony Maccoy, toekomstig lid van club

Dochtertje Marieke met pony Maccoy, toekomstig lid van club

6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard of pony?
Waar ik het meest trots op ben is dat ik met mijn friesje Louke Z1 heb gereden.
Iedereen zei:”dat gaat je nooit lukken, het paard is er niet geschikt voor”, maar wij hebben het voorelkaar gekregen!Louke had het er echt moeilijk mee maar hij deed het super, trots op mijn topper!
 7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?
Ik zou het niet weten, geen idee.
8) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?
Martha Kootstra.
 
 September 2015 – Sjoukje Hoekstra

1) Wie ben je?
Sjoukje Hoekstra, 28 jaar en ik woon in Nieuwehorne.

Sjoukje Hoekstra op een van haar Friezen

Sjoukje Hoekstra op een van haar Friezen

2) Kun je wat vertellen over je pony’s/paarden?

Ik heb twee prachtig mooie Friese paarden: Liefke fan’e Fourage en haar moeder Geeske. Liefke is deze zomer vier jaar geworden en gaat sinds mei mee op wedstrijd wat ze super goed doet. We hopen in oktober L1 te starten. Naast dressuur heb ik haar van oktober tot april ook één keer in de week voor de menkar. Leuk voor de afwisseling.

Geeske was het paard van mijn vader. Daar gingen we elke dinsdagavond mee te mennen. In de wintermaanden bij de menclub en zomers met de vaste ploeg naar buiten richting Oranjewoud of de Kiekenberg. Met Geeske heb ik ook wedstrijden gereden tot en met L2, maar daar ben ik mee gestopt toen ze vorig jaar hoog drachtig was en Liefke inmiddels oud genoeg om te beleren. Helaas is mijn vader er niet meer, daarom heb ik Geeske even uitgeleend aan mijn zus, die meer tijd voor haar heeft. In ruil voor Geeske heb ik de pony Blondy als gezelschap voor Liefke mee terug gekregen. En daar is mijn nichtje Ilse helemaal gelukkig mee, want die zorgt ervoor dat Blondy een paar keer per week beweging krijgt.

3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony of paard te voeren en of buiten te zetten? (wat drijft je?)
Ik ben niet anders gewend. Vanaf dat ik klein was deed ik de paarden ’s ochtends of ’s avonds al. Je bouwt een band met ze op door er elke dag te zijn. Oortjes gaan naar voren, ze hinniken even.. dat is leuk!:)
4) Welke takken van de paardensport beoefen je?
Ik mag graag dressuurwedstrijden rijden, dat zorgt voor motivatie om steeds een stukje beter te worden met z’n tweetjes. Daarnaast mag ik ook graag op buitenrit en heb ik ze voor de menkar.

Daar gaan ze!

Daar gaan ze!

5) Wat is je leukste paarden of pony herinnering?
Elke dinsdagavond samen met m’n heit en de paarden op stap. Super gezellig, veel beleefd en vooral veel gelachen.
6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard of pony?
Niet op een prestatie in het bijzonder. Ik ben trots op Liefke en hoe goed het gaat met zo’n jong paard op wedstrijd.

SjoukjeHoekstra 3
7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?
Geen idee.
8) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?
Lia Kuperus

Augustus 2015 – Sjoukje Pen

1) Wie ben je?
Mijn naam is Sjoukje Pen, ik ben 34 jaar en woon in Luxwoude.
foto 1
 
 
 
2) Kun je wat vertellen over je pony’s/paarden?  
Ik heb een KWPN paard en een Welsh pony. Mijn paard, Urebe, is 15 jaar en ik heb haar nu 4 jaar. De vorige eigenaar heeft tot m2 dressuur met haar gereden en ik begin nu net met wedstrijden. Urebe heb ik gekocht toen ik in Leeuwarden woonde en ze heeft toen de eerste 2 jaar bij Manege Wirdum op pensionstalling gestaan. Wij zijn in 2013 in Luxwoude komen wonen en sinds die tijd staat Urebe mij bij thuis. Urebe is een paard die niet alleen kan zijn, niet eens voor 5 minuten. Dat is af en toe knap lastig. Daarom hadden we er een gezelschapspony bij, Indy. Deze is helaas afgelopen maand overleden op 29 jarige leeftijd. Indy was een vrolijke Welsh pony (ruin) en gek op buitenritjes met de fiets. En gek op Urebe. We hebben een tijdje een pensionpony bij ons thuis gehad, een volbloed Arabier ruin, maar deze mocht niet bij Urebe in de buurt komen. Urebe was van hem. Dan kon je niks merken van zijn respectabele leeftijd. De Arabier is verhuisd naar een plekje dichter in de buurt van de eigenaresse en Indy had Urebe nu weer voor zichzelf.
Met het overlijden van Indy moest ik snel op zoek naar een nieuw maatje voor Urebe. Dit is Sira geworden, een 2 jarige Welsh merrie pony. Het was eerst even wennen voor Urebe, maar het worden al echte vriendinnetjes. Ik wil Sira straks zelf inrijden en dan als mijn dochter oud genoeg is en zelf wil paardrijden kan zij er op rijden. Het is een erg leuke pony die niet snel bang is en dol is op aandacht. Ik ben nu al een beetje met haar aan het oefenen, beetje longeren, over balkjes lopen in en uit de trailer.
foto 3
 
 
3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony of paard te voeren en/ of buiten te zetten?
Van jongs af aan wou ik al een eigen paard. Maar mijn vader zei: dat doe je later maar als je groot bent. Nou ik ben nu groot en ik heb het dan toch gedaan. Mijn ouders dachten waarschijnlijk dat het een tijdelijke bevlieging zou zijn, maar het is toch wel een grote hobby gebleken.
Ik heb vroeger heel fanatiek geturnd. Ik trainde op een gegeven moment 7 keer in de week dus voor paardrijden was geen tijd. Toen ik naar de middelbare school ging ben ik gestopt en heb ik even van mijn vrijheid genoten. Op mijn 16de heb ik een paar jaar paardrijlessen gevolgd op de manege van Dronrijp en daarna ben ik bijrijder geweest in Franeker. Sinds die tijd ben ik echt wel fanatieker geworden in het paardrijden. Hoewel ik niet heel wedstrijd gericht ben. Ik geniet van het paard zelf, de omgang met paarden en het rijden zelf, in de bak of daarbuiten.
Het is voor mij echt nog een droom die uitkomt dat ik mijn eigen paard heb. Dan heb ik het er best voor over om ’s ochtends vroeg naar buiten te gaan om ze te voeren of buiten te zetten.
foto 2
 
4) Welke takken van sport beoefen je?  
Ik heb net een startpas aangevraagd en zal dus beginnen met dressuur. Als dit goed gaat, ga ik misschien ook wel wat springwedstrijden doen, maar ik heb mijn paard vooral als hobby. Ik volg dressuurlessen en springlessen bij de Tjongeruiters. Verder mag ik graag een buitenrit maken in de omgeving of in het bos van Appelscha, en de strandrit met de Tjongeruiters vond ik ook echt geweldig.
foto 4
 
5) Wat is je leukste paard of pony herinnering?
Ik heb altijd gezegd; ik wil nog eens met Urebe naar het strand. De strandrit met de Tjongeruiters was dus echt een geweldige herinnering. Hoewel Urebe als de dood is voor water en op ruim 30 meter afstand van de zee bleef, was het toch een geweldige ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.
 
6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard of pony?  
Dat Urebe en ik nu zo springen vind ik echt leuk. Urebe heeft bij haar vorige eigenaar nooit gesprongen. Toen ze 3 was hebben ze het geprobeerd, maar dit ging helemaal mis en later hebben ze het nooit weer opgepakt. Dus tot haar elfde had ze eigenlijk nog nooit gesprongen en ik was er ook niet zo bedreven in. Maar we vinden het erg leuk en Urebe wordt altijd erg enthousiast.
foto 5
 
7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?
Tsja, ik ben natuurlijk vrij nieuw bij de club dus er is veel wat jullie niet van mij weten, maar wat jullie nu echt moeten weten?? Ik zou zeggen, als je iets wilt weten vraag het me dan maar.
Naast paardrijden houd ik erg van zeilen.
 
8) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?  
Ik ben wel benieuwd naar mijn naamgenoot dus Sjoukje Hoekstra mag deze vragen nu beantwoorden.

juli 2015 – Amerins de Leeuw (onze voorzitter)

Amerins

Amerins

1) Wie ben je?
Amerins de Leeuw, 26 jaar en ik woon in Katlijk.
 
2) Kun je wat vertellen over je pony’s/paarden?
Op mijn 7e verjaardag heb ik paardrijlessen cadeau gekregen bij Manege Dekema te Gorredijk. Hier heb ik ongeveer een jaar lang les gehad en daarna heb ik mijn eerste pony gekregen: Annemarietje, een ondeugende Welsh pony.
Na een paar jaar werd ik te lang voor Annemarietj en kreeg ik een grotere pony: Kim. Hier heb ik mijn eerste wedstrijden mee gereden, hier ben ik M1 dressuur en M springen mee geweest. Na Kim heb ik mijn laatste pony, een grote E pony, Fleur gekregen. Deze heb ik helemaal zelf opgeleid tot de M1 dressuur en M springen.
Na Fleur heb ik mijn overstap, op 16 jarige leeftijd, naar de paarden gemaakt. Ook hier heb ik verschillende paarden gehad, deze paarden waren allemaal groen en heb ik zelf opgeleid en in het springen uitgebracht op verschillende niveau’s.

Op dit moment heb ik twee paarden, Diesel en Esprit. Esprit breng ik op wedstrijden uit, in het L springen en B dressuur. Diesel en Esprit zijn zusjes van elkaar en gefokt door Klaas de Jong, geen onbekende bij de Tjongerruiters. Ze zijn 7 en 6 jaar oud en ik heb hun inmiddels al weer 4 jaar. Ik hoop dat ik ze nog lang kan houden en op een hoger niveau uit kan brengen.

Diesel en Esprit, hier 2 en 3 jaar oud

Diesel en Esprit, hier 2 en 3 jaar oudAfgelopen winter - onafscheidelijk

Afgelopen winter – onafscheidelijk

 
3) Waarom sta jij elke dag vroeg op om je pony of paard te voeren en of buiten te zetten? (wat drijft je?)
Sinds mijn 7e rijd ik al paard, en dat vond ik zo leuk dat ik niet meer anders wil. Als ik thuis kom, hinniken de paarden altijd naar mij, of ze komen naar me toe (ik denk dan maar dat ze dit doen omdat ze blij zijn mij te zien en niet denken dat ze voer krijgen:-)). Dat vind ik zo leuk, dat ik daar elke keer weer vrolijk van wordt.
 
4) Welke takken van de paardensport beoefen je?
Thuis oefen ik bijna alleen maar dressuurmatig. Maar op wedstrijden rijd ik dressuur en springen. Daarnaast vind ik het erg leuk om af en toe een buitenrit te maken, dit kan in het bos zijn, maar een strandrit is ook erg leuk!
CH Oosterwolde
Met Quatro tijdens Indoor Veendam

Met Quatro tijdens Indoor Veendam

5) Wat is je leukste paarden of pony herinnering?
Dat zijn de ponykampen die ik meegemaakt heb. Toen ik zelf nog bij de pony’s reed, organiseerden wij als ponyleden van de Tjongerruiters zelf ons eigen ponykamp. Dan reden we van huis naar huis en verplaatsten onze ouders de caravan, naast ponyrijden gingen we ook leuke dingen doen, zoals naar de bios en zwemmen. Dit was met Maud, Sigrid, Romy en Ilse-Marte.
Een paar jaar geleden hebben we ook een ponykamp georganiseerd voor onze huidige ponyleden, toen ben ik meegegaan als begeleider. Dat was ook erg leuk!
 
 
6) Op welke prestatie ben je trots die je gehaald hebt met je paard of pony?

Dat ik met meerdere paarden meerder malen Fries kampioen geworden ben. Individueel en met de vereniging, ik kan niet kiezen!

Esprit tijdens de Friese Kampioenschappen

Esprit tijdens de Friese Kampioenschappen

7) Wat weten we niet van jou en zouden we wel moeten weten?

Dat zou ik zo niet weten.
 
8) Wie is de volgende die bovenstaande vragen mag beantwoorden?
Sjoukje Pen
 
Bedankt Amerins, leuk dat je de spits wilde afbijten.