Image Alt

Kennismaken met… Bram en Sophie van Veldhuizen

Kennismaken met… Bram en Sophie van Veldhuizen

 

Wie zijn jullie?
Wij zijn broer en zus en hebben nog een broertje Pepijn van 5. Ik, Bram ben 14 en Sophie is 9 jaar en wonen in het buitengebied van Lippenhuizen.

 

 

 

Wat zijn jullie ervaringen met pony’s?
We zijn allemaal op Punckie gezet toen we nog maar amper konden lopen. Ik, Bram ging er liever achterstevoren op liggen om te “chillen” na een dag school of stond er liever naast en kroop er pas weer echt op toen ik 11 jaar was, dat was op shetlander Epke Metland. Sophie daarin tegen kroop op alles waar ze maar op kon zitten. 

Twee jaar geleden deden we mee aan bixie Jumping Tolbert. Daar troffen we Jur Vrieling die we vragen mochten stellen. Sophie durfde niets te vragen, maar ik weet nog dat ik heel blij was dat Jur ook pas laat begon pony te rijden en angst had om te galopperen. Zijn vader had hem daarbij “geholpen”, door zo te gaan rijden dat zijn
pony ook wel moest galopperen, zo vertelde hij. Ik durfde toen nog niet te galopperen en was toen al 12 jaar, maar volgens Jur zou het vast goed komen zei hij mij met een knipoog en een lach.

Samen deden we nog wat bixie wedstrijdjes en buitenritjes, maar we werden te groot voor onze schetlanders. Mijn ouders hadden al eerder een jaarling welsh-je gekocht en was inmiddels oud genoeg om beleerd te worden, wat we samen met mijn moeder hebben gedaan. Anjershof Sherry, een schimmel. Alleen was ik daar eigenlijk al te groot voor. Mijn billen paste niet meer in haar zadel, dus werd Sherry de pony van mijn zusje. Ik durfde eigenlijk ook niet op Shakira, de D pony waar mijn moeder op reed. Ik had pech; mijn ouders wilde geen tussenmaatje voor mij kopen, volgens hen kon ik hier ook wel op. Wat vond ik het spannend! Met de herinnering van Jur Vrieling in mijn hoofd was het niet mijn vader maar mijn moeder die ervoor zorgde dat ik dan toch in galop ging en met hulp van Martin Sterk mijn eerste sprongen waagde. Afgelopen zomer heb ik heel veel geleerd van Wander Brinkhoff en geniet ik inmiddels van galopperen én springen én deed ik mijn debuut in het BB springen! In de korte tijd dat ik nu elke week les bij de Tjongerruiters heb ik het ontzettend naar mijn zin en hoop ik ver te komen!

Ik hou heel erg van lange buitenritten maken. In de endurance zal ik het vast al heel goed doen met Sherry, maar dan moet ik verhuizen naar de Veluwe ofzo, waar ik van de zomer geweest ben. Zo fijn om daar te rijden, aan de zandpaden kwam gewoon geen eind. Bixie springen met Sherry was niet zo’n succes, veel te kleine bak en te lage hindernissen waardoor ze niet kon galopperen en er over heen liep ipv sprong. Met bixie dressuur zag ik en zij nog van alles om ons heen gebeuren. Jullie zijn ook nog erg jong kreeg ik dan te horen. Dat was waar, maar daardoor vond ik er niks aan. Op advies van Wander ook naar een BB spring wedstrijd geweest. Ik heb dat nu 3 keer gedaan. De eerste ronde ben ik nog wat voorzichtig, de tweede ronde durf ik meer en nam ik alle 3 keer de eerste prijs mee naar huis. Dat vond ik natuurlijk wel heel erg leuk! Nu wil ik oefenen en wil ik zo goed worden dat ik naar de Friese kampioenschappen kan met dressuur en springen! Marjo Corporaal en Age Flapper vind ik super en ga met héél véél plezier elke week naar hen toe om van hun les te krijgen!

 

 

 


Wat doen jullie in het dagelijks leven?
Naast in ieder geval drie keer in de week pony rijden doen wij aan survival. We trainen dan twee keer per week bij Udiros Outdoor en lopen we weleens een survivalrun. Ook moeten we naar school. Ik zit in het tweede jaar OSG Sevenwolde (Jena) in Heerenveen en Sophie op de basisschool in Beetsterzwaag.

 

Groetjes van Bram en Sophie